Rozmiar opon
Re: Rozmiar opon
Ja trochę z innej bajki ale nie chciałem specjalnie zakładać nowego tematu, na ile wystarczają wam opony, da rade przejeździć dwa sezony, przód pewnie tak, a tył?? Chodzi mi o normalna jazdę, bez upalania na uleży czy lublinie.
Szukalem po googlach ale nie moglem znalesc, na jakich oponach wychodzila eM3ka z salonu??
Szukalem po googlach ale nie moglem znalesc, na jakich oponach wychodzila eM3ka z salonu??
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
Emka wychodziła najpierw zdaje się na Michelin Pilot sportach natomiast potem na Continentalach SportContact2.
Wszystko zależy od stylu jazdy, ale jeżdżąc normalnie jeden sezon na jedynm tyle można spokojnie przejeździć. Dwa sezony na jedym przodzie też brzmią realnie.
Wszystko zależy od stylu jazdy, ale jeżdżąc normalnie jeden sezon na jedynm tyle można spokojnie przejeździć. Dwa sezony na jedym przodzie też brzmią realnie.
Zależy co rozumiesz przez "normalna".Jaqb pisze:Ja trochę z innej bajki ale nie chciałem specjalnie zakładać nowego tematu, na ile wystarczają wam opony, da rade przejeździć dwa sezony, przód pewnie tak, a tył??
Jeżeli masz zamiar się poruszać eMką jak "normalnym" samochodem to tak samo "normalnie" będą schodzić opony. Każde ostre hamowanie czy skręcanie skraca żywotność przednich opon a ostre skręcanie/przyśpieszanie/jazda bokiem tylnych.
Oczywiście dużo też zależy od opony.
Nie wiem czy wszystkie roczniki, ale z tego co się orientuje to michelin pilot sport z bieżnikiem w jodełkę. Słaba opona. Nie polecam.Jaqb pisze:Szukalem po googlach ale nie moglem znalesc, na jakich oponach wychodzila eM3ka z salonu??
Edit: Maros mnie uprzedził

zależy jeszcze ile km robi się w "sezonie", czy 10 tyś, a może 40 tyś... no i ten styl jazdy 

To podobnie jak w CTRze tylko zużycie na osiach adekwatnie odwrotne 
Normalna czyli wykorzystująca od czasu do czasu potencjał motoru
dziękować.
michelin pilot sport piszecie ze slaba opona, a Continentale??

Normalna czyli wykorzystująca od czasu do czasu potencjał motoru

dziękować.
michelin pilot sport piszecie ze slaba opona, a Continentale??
Jaqb, słabe są pilot sporty 1 z bieżnikiem w jodełkę. Normalne ps1 są całkiem niezłe a od ps2 chyba nie lepszej opony.
oczywiście mówimy o takich oponach, z takim bieżnikiem, tak?

to są ps2 a jedynki maja ten "srodkowy klocek" z bieżnikiem, nie pełne, dobrze zaobserwowałem? A jak na tle tej opony wypada Pirelli P zero Corsa??
Ją można porównywać z Michelin Pilot sport cup. PS2 to klasa P0 Rosso.Jaqb pisze:Pirelli P zero Corsa??
Chodziło mi rzecz jasna o P zero Rosso, pomyliło mi się, te nazwy takie same 

P0 Rosso to całkiem niezła opona, ale jednak gorsza od PS2.
Podsumowując, faworytem na lato jest opona Michelin Pilot Sport 2 (PS2) z bieżnikiem takim jak trzy posty wyżej, o wymiarach:
przód: 235/35/19; tył: 265/30/19, tak?
przód: 235/35/19; tył: 265/30/19, tak?

Ja bym dał na przód 245/35/19. Mi się tak najlepiej jeździ.
A nie będzie za szeroko? Chodzi o koleiny, deszcz... Seria wychodzi na 225... Czy rozmiar 245 dobrałeś ze względu na podsterowność ewentualnie hamowanie? Dodam jeszcze raz że mam zupełnie seryjne auto, tzn seryjną moc, seryjne hamulce (nie CSL'a). I skoro już zawyżamy jeden rozmiar przód, to czy nie lepiej tył dać 275?
I masz felgi CSL'a (czyli takie jak ja) tak? Powiedz mi teraz jeszcze jakie masz dystanse i na których kołach? Zawieszenie pewnie obniżone (bardzo?)...kostek_ja pisze:Mi się najlepiej jeździ na konfiguracji 245/35/19 i 265/30/19. Tak samo jak Maros polecam PS2.
P ZERO to jest porownywalna opona do PS2.Ciekawe czy juz ktos mial doswiadczenie z ta opona?Prosze nie mylic z Pznero lub Pzrosso